Hvad er VPN og hvad bruger jeg det til!

Der er for tiden mange reklamer for VPN tjenester på internettet, men hvad er VPN egentlig?

VPN står for Virtuel Private Network, og er en samling af servere der gør at du kan forbinde dig til internettet med dem som mellem mand. Hvorfor vil man dog have en mellemmand når man er på internettet.

Der er flere årsager, men de vigtigste for de fleste der benytter VPN er sikkerhed og privatliv på nettet.

Skkerhed  og øget privatliv med VPN

Sikkerhed, når du er forbundet til internettet via VPN, gør det det svært for hackere at spore din computer, og derved mindskes muligheden for direkte hack mod dine computer, hackere har nemligt alle mulige koder på forskellige hjemmesider på internettet, der sporer din IP adresse og finder din router, og indimellem er der sikkerhedshuller i routeren eller på din computer, og så er skaden sket.

De kan også benytte det til at sende dig fisching emails, eks, hvis du har besøgt en hjemmeside med frækt indhold, og de kan sammenføre din IP adresse med eksempelvis din EMail adresse, så sender dig dig en email. For tiden er det afpresninger hvor de fortæller at de vil dine kontaktpersoner hvilke sider du besøger hvis du ikke betaler dem i bitcoins, der er dog som regel ingen fare, for de kender ikke dine kontaktpersoner, de har blot sammenført IP + EMail + frække sider du har besøgt.

Øget privatliv hænger også sammen med sikkehed som forklaret ovenfor, når du er på internettet uden VPN, så opsamler hjemmesiderne du besøger utroligt mange oplysninger om dig, blandt andet hvor du bor, hvad din IP-adresse er osv.. Disse info kan firmaerne sammenføre med andre data, kaldet BIG DATA. Dette gør at store firmaer ved utroligt meget om lige akkurat dig og din færden på internettet.

Store firmaer har dine sædvanlige kundeinfo, hvad du har købt, dine betalingsmetoder du bruger og dine produktvalg. Men firmaerne køber også andre data om dig, hvilket udvider deres viden om dig.

Har du eksempelvis lagt mærke til at annoncer forfølger dig på internettet efter du har besøgt en hjemmeside? Det er bare et lille eksempel på hvor lidt privatliv du har.

Heldigvis har de nye regler i EU kaldet GDPR, gjort det sværere for firmaer at gøre dette, da de skal redegøre for alle personoplysninger de behandler.

Men det gør absolut ikke behovet for VPN mindre.

Forbind til tjenester der kræver du er i et bestemt land

Som du sikkert ved bor jeg i THailand, og her benytter jeg VPN til er at tilgå danske sider som kræver at jeg “er” i danmark for at se deres indhold. De to kanaler har rettigheder til at vise bestemt indhold og film i danmark, og de kan derfor ikke vise indholdet til mennesker uden for danmark.

Derfor forbinder jeg min computer til internettet med ProtonVPN tjenesten, som er den VPN tjeneste jeg syntes er den bedste og hurtigste til prisen.

 

Skriv et svar